Yamaha P145 review

Overweeg je om de Yamaha P145 te kopen? Lees dan eerst onze uitgebreide Yamaha P145 review.

De digitale piano Yamaha P 145 is hét nieuwe instapmodel van Yamaha en vervangt zijn populaire voorganger de Yamaha P45. De P145 staat bekend als één van de beste digitale piano voor beginners en concurreert met de Roland FP10 en de Casio CDP S110.

De Yamaha P-145 is een piano dat zowel beginners als ervaren pianisten aan zal spreken. Met een combinatie van de nieuwste technologie, een authentiek klaviergevoel en een scala aan functies, belooft Yamaha een volwaardige pianobeleving. In deze uitgebreide Yamaha P-145 review zullen we de belangrijkste kenmerken, prestaties en voordelen van deze digitale piano bespreken.

Design en bouwkwaliteit Yamaha P-145

Wat direct opvalt aan de Yamaha P 145 is het draagbare (11 kg) en compacte design van de digitale piano. Het design is strak, slank en voelt solide aan. Er zitten geen toeters en bellen op de piano. Er is duidelijk aandacht gegeven om de piano een minimalistische uitstraling geven en de piano zo draagbaar en compact mogelijk te maken. Heel handig is als je de piano eens mee wil nemen voor een optreden.

Ondanks de minimalistische uitstraling met maar een paar knopjes zijn alle belangrijke functies die je nodig hebt in de digitale piano verwerkt. De meeste functies zitten in de toetsen verwerkt en bedien je door een functie toets die hetzelfde werkt als een shift functie. Dat is bij het begin even wennen maar werkt prettig in de praktijk.

Yamaha P-145B kopen?
Bekijk hier de beste prijs

Geluid en klankkwaliteit

De piano beschikt over 2×7 watt ingebouwde speakers die aan de achterzijde van de piano mooi zijn weggewerkt en geven een vol en realistisch piano geluid. De Yamaha P-145 levert een mooi vol geluid, dankzij de ingebouwde stereospeakers en de Pure CF Sound Engine-technologie.

De pianosamples zijn opgenomen van Yamaha’s beroemde CFIIIS-concertvleugel, wat resulteert in een rijk en expressief geluid. Wanneer je de Yamaha P145 aansluit met een koptelefoon klinkt de piano nog veel mooier omdat je geen beperking van de speakers meer hebt.

Met 192-noten polyfonie biedt de P 145 voldoende ruimte voor complexe stukken en het stapelen van tonen. Met in totaal 14 verschillende stemmen, waaronder verschillende pianoklanken, elektrische piano’s, orgels en strings.

Yamaha P-145 digitale piano

Het klavier

De Yamaha P145 beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige hammer-action (GHS-klavier). Gewogen toetsen zijn toetsen die weerstand hebben en dat gaat van links (zwaar) naar steeds lichter (rechts). Zo spelen en voelen de toetsen net als een echte piano. Aanslaggevoelige toetsen zijn toetsen die gevoelig zijn voor de aanslag, oftewel hoe hard jij de toets indrukt bepaalt hoe hard het geluid van de toets klinkt. Hierdoor ontstaat dynamiek en variatie.

De nabootsing van de toetsen is bij de Yamaha P145 zeer goed gelukt. Hij speelt soepel en de aanslag van de toetsen voelen zeer natuurlijk aan. In vergelijking met zijn voorganger de Yamaha P45 voelen de toetsen wel iets zwaarder aan. Er lijkt iets meer weestand in de toetsen. Het is niet iets goed of fout want dat heeft met persoonlijke voorkeur te maken. Het is in ieder geval goed voor de ontwikkeling van de spieren in de vingers die je nodig hebt als je piano leert spelen.

Bekijk hier de beste prijs

Functies en connectiviteit van de Yamaha P 145

Op de Yamaha P 145 vonden we alle belangrijke functies die een beginners piano nodig heeft. Denk hierbij aan een metronoom om in de maat te leren spelen, keyboard split functie, reverb, koptelefoon en usb aansluiting en 10 verschillende geluiden waaronder twee grand piano’s.

Door de usb aansluiting kan je de piano aansluiten op een computer waardoor je de piano ook als een midi keyboard kan gebruiken. Daarnaast kan je de piano ook koppelen met een app.

Wat zit er in de doos van de Yamaha P145

Bij de digitale piano Yamaha P145 wordt geleverd een lessenaar, adapter, sustain voetpedaal en een handleiding in het Nederlands. De handleiding is in het begin wel van belang aangezien de meeste functies van de piano in de toetsen verwerkt zitten. Je dient een functie toets ingedrukt te houden om middels de toetsen specifieke functies en andere geluiden in te schakelen. Het is vergelijkbaar met shift op een toetsenbord. Dus dat went eigenlijk vrij snel en is een prima bediening.

De bijgeleverde lessenaar voelt solide aan en is prima om je bladmuziek of een iPad op te laten rusten. Het sustain voetpedaal voelt wel een beetje simpel aan en gaat in de praktijk snel aan de wandel omdat hij vrij licht is. Je kan het pedaal altijd nog vervangen voor een zwaardere betere variant of je kan het vast tapen aan de grond.

De piano is verder uit te breiden met een los verkrijgbaar houten meubelonderstel met een 3 pedalen unit. Zie bovenstaande foto. Dat maakt de look wel helemaal af als de piano bijvoorbeeld in de woonkamer komt te staan. Daarnaast staat het een stuk steviger in vergelijking met een keyboard standaard.

Sounddemo Yamaha P-145

Conclusie

Is het verstandig om deze piano te kopen? De Yamaha P-145 digitale piano biedt een uitstekende combinatie van realistisch klaviergevoel, goede klankkwaliteit en handige functies. Of je nu een beginner bent die net begint met piano spelen of een ervaren pianist die op zoek is naar een draagbare compacte digitale piano, de P 145 voldoet aan al deze verwachtingen.

De Yamaha P145  is een investering voor de lange termijn en in muzikale groei en plezier. Je krijgt je veel waarde voor je geld gezien de prijs kwaliteit verhouding. Liever een keyboard kopen? Bekijk dan eens de Yamaha keyboard top 5.

Bekijk hier de beste prijs