Hoeveel toetsen heeft een keyboard of piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag “hoeveel toetsen heeft een keyboard of piano en wat het meest ideale aantal toetsen voor een keyboard of piano zijn. Het meest voorkomende aantal toetsen op een keyboard zijn 61 toetsen. Een akoestische of digitale piano heeft altijd 88 toetsen.

Waarom zijn er verschillend aantal toetsen

Het aantal toetsen op een keyboard kan verschillen omdat keyboards voor specifieke doelgroepen worden gemaakt. Zo bestaan er midi keyboards, speelgoed- en kinder keyboards met bijvoorbeeld 25 tot 61 toetsen. Maar er zijn ook keyboards met 88 toetsen wat weer overeenkomt met het aantal toetsen op een echte piano. Meestal zijn dat digitale piano’s die een echte piano nabootsen.

Als je piano wil leren spelen dan is het belangrijk om voor een digitale piano te kiezen die beschikt over 88 toetsen. Net als een echte piano. Bekijk de beste digitale piano’s voor beginners met 88 toetsen.

Als je keyboard wil gaan spelen, kies dan voor een keyboard met minimaal 61 toetsen die aanslaggevoelig zijn. Keyboards met 61 aanslaggevoelige toetsen worden veruit het meest gekocht omdat 61 toetsen het minimale aantal toetsen zijn om keyboard- of pianolessen te kunnen nemen. Dat is een vereiste van muziekscholen om les te kunnen nemen. Koop daarom een keyboard met minimaal 61 toetsen. Bekijk de beste keyboards voor beginners met 61 toetsen.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard
Meest voorkomende standaard keyboard toetsen

Hoeveel toetsen heb je nodig

Uit onze ervaring met keyboards blijkt dat de voorkeur over het algemeen minimaal 61 toetsen of meer is. Bij keyboards met minder toetsen dan 61 is de kans dat, naarmate je vordert, je niet meer uitkomt met het aantal toetsen. Met 61 toetsen of meer heb je zeker voldoende bereik. De vuistregel hierbij is simpel. Hoe meer toetsen des te beter. Als je graag piano wil gaan spelen dan kan je het beste een digitale piano met 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen aanschaffen.

Al die verschillende keyboards maken het er niet overzichtelijker op. Maar zo worden wel alle doelgroepen voorzien van het juiste keyboard. Voor de serieuze beginnend keyboard speler heb je dus minimaal 61 toetsen nodig. Bij voorkeur aanslaggevoelige toetsen.

Varianten van keyboard toetsen

Er zijn 4 verschillende varianten keyboard toetsen. Keyboard toetsen zoals op bovenstaande 1e afbeelding zijn qua formaat de meest standaard keyboard toetsen. Deze variant komt vrijwel bij de meeste keyboards voor.

Daarnaast hebben we keyboard piano toetsen. Deze toetsen hebben dezelfde vorm en uitstraling als een digitale en echte piano. Let op dat het alleen om de uitstraling gaat. De toetsen spelen anders dan op een digitale of echte piano.

Dan krijgen we kleine keyboard toetsen. Ook wel micro-key of mini keyboard toetsen genoemd. Dit zijn een wat kleiner formaat toetsen speciaal voor jonge kinderen.

Hoeveel toetsen heeft een piano
Digitale piano met 88 gewogen toetsen

Tot slot hebben we nog gewogen toetsen. Als je piano wil leren spelen dan heeft de voorkeur om voor een digitale piano met gewogen toetsen te kiezen. Lees meer over wat gewogen toetsen zijn.