Hoeveel toetsen heeft een keyboard

Wij krijgen met regelmaat de vraag hoeveel toetsen een keyboard heeft en wat het meest ideale aantal toetsen voor een keyboard is. Daar is niet één concreet antwoord op. De meeste keyboards hebben namelijk een verschillend aantal toetsen. Het meest voorkomende aantal keyboard toetsen zijn 61 toetsen.

Je kan je afvragen waarom keyboards eigenlijk een verschillend aantal toetsen hebben. Dat komt omdat er diverse doelgroepen zijn waar keyboards voor worden gemaakt. Zo heb je midi keyboards, speelgoed en kinder keyboards met bijvoorbeeld 25 tot 61 toetsen. Maar er zijn ook keyboards en digitale piano’s met 88 toetsen wat weer overeenkomt met het aantal toetsen op een echte piano.

Keyboards met 61 toetsen worden veruit het meest verkocht omdat 61 toetsen het minimale aantal toetsen zijn om keyboard en piano lessen te kunnen nemen. Dat is een vereiste van muziekscholen om les te kunnen nemen. Bekijk de top 5 beste keyboards voor beginners.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard
Meest voorkomende standaard keyboard toetsen

Hoeveel toetsen heb je nodig

Uit onze ervaring blijkt dat de voorkeur over het algemeen 61 of 88 toetsen is. Bij 49 toetsen is de kans dat, naarmate je vordert, je niet meer uitkomt met het aantal toetsen. Met 61 of 88 toetsen heb je zeker voldoende bereik. De regel is simpel. Hoe meer toetsen hoe beter.

Al die verschillende keyboards maken het er niet overzichtelijker op. Maar zo worden wel alle doelgroepen voorzien van het juiste keyboard. Voor de serieuze beginnend keyboard of piano speler heb je minimaal 61 toetsen nodig. Bij voorkeur met aanslaggevoelig toetsen. Als je piano wilt gaan spelen dan kan je beter een digitale piano met 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen aanschaffen.

Varianten van keyboard toetsen

Er zijn 3 verschillende varianten keyboard toetsen. Keyboard toetsen zoals op bovenstaande afbeelding zijn qua formaat de meest standaard keyboard toetsen. Deze variant komt vrijwel bij de meeste keyboards voor.

Daarnaast hebben we keyboard piano toetsen. Deze toetsen hebben dezelfde vorm en uitstraling als een digitale en echte piano. Let op dat het alleen om de uitstraling gaat. De toetsen spelen anders dan op een digitale of echte piano.

Tot slot hebben we kleine keyboard toetsen. Ook wel micro-key of mini keyboard toetsen genoemd. Dit zijn een wat kleiner formaat toetsen speciaal voor jonge kinderen. Lees ook wat gewogen toetsen zijn.