Hoeveel toetsen heeft een keyboard

Hoeveel toetsen heeft een keyboard

Wij krijgen met regelmaat de vraag hoeveel toetsen heeft een keyboard en wat is het meest ideale aantal toetsen. Daar is niet één concreet antwoord op. De meeste keyboards hebben namelijk een verschillend hoeveelheid toetsen. Het meest voorkomende aantal keyboard toetsen zijn 49, 61 of 76 toetsen.

Uit onze eigen ervaring blijkt dat de voorkeur over het algemeen 61 of 76 toetsen is. Bij 49 toetsen is de kans dat, naarmate je vordert, je niet meer uitkomt met het aantal toetsen. Met 61 of 76 toetsen heb je zeker voldoende bereik. De regel is hoe meer toetsen hoe beter.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard
Meest voorkomende standaard keyboard toetsen

Verschillend aantal toetsen keyboard

Waarom hebben keyboards eigenlijk een verschillend aantal toetsen? Dat komt omdat er verschillende doelgroepen zijn waar keyboards voor gemaakt worden. Zo heb je speelgoed en kinderkeyboards met bijvoorbeeld 25 toetsen. Midi keyboards en controllers met 25 tot 49 toetsen. Midi keyboards worden meestal in een (home) studio gebruikt door producers. Maar er bestaan ook keyboards met 88 toetsen wat weer overeenkomt met het aantal toetsen op een piano.

Al die verschillende keyboards maken het er niet overzichtelijker door. Maar zo worden wel alle doelgroepen voorzien van het juiste keyboard. Voor de serieuze beginnend keyboard of piano speler heb je minimaal 61 toetsen nodig.

Verschil in toetsen

Er zijn 3 verschillende keyboard toetsen. Keyboard toetsen zoals op bovenstaande afbeelding zijn qua formaat de meest standaard keyboard toetsen. Deze variant komt vrijwel bij de meeste keyboards voor.

Daarnaast hebben we keyboard piano toetsen. Deze toetsen hebben dezelfde vorm en uitstraling als een digitale en echte piano. Let op dat het alleen om de uitstraling gaat. De toetsen spelen anders dan een digitale of echte piano.

Tot slot hebben we kleine keyboard toetsen. Ook wel micro-key of mini toetsen genoemd. Dit zijn een wat kleiner formaat toetsen speciaal voor kinderen. Lees ook wat aanslaggevoelige toetsen zijn. Klik hier voor meer informatie over pianotoetsen.

Menu