Digitale piano voor beginners

Ben je van plan om een digitale piano te kopen? Vergelijk en koop de beste digitale piano’s voor beginners en lees waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop van een digitale beginners piano.

Beginners piano top 5

 1 Yamaha P145
Bekijk de beste prijs
Huur deze piano

Yamaha P145

2 Yamaha P225
Bekijk de beste prijs
Huur deze piano

Digitale piano voor beginners3 Roland FP30x
Bekijk de beste prijs
Huur deze piano

Digitale piano Roland Fp30

4 Roland FP10
Bekijk de beste prijs
Huur deze piano

Roland FP10 digitale piano

5 Casio CDP S110
Bekijk de beste prijs
Huur deze piano

Casio CDP S100

Meer digitale piano’s en prijzen vergelijken

De selectie top 5 beste beginners piano is op basis van de beste merken, 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen, ingebouwde speakers en een prijs onder de € 750,-.

Als beginner kan het kopen van een digitale piano best lastig zijn. Er zijn een hoop verschillende digitale piano’s en meerdere punten waar je rekening mee dient te houden. Wij behandelen de belangrijkste punten waar je op moet letten en hebben een top 5 van de beste digitale piano’s voor beginners samengesteld.

Waar op letten bij een piano voor beginners

Let er bij de aanschaf van een digitale piano goed op dat de digitale piano, net als een akoestische (echte) piano, beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Gewogen en aanslaggevoelige toetsen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de techniek in je vingers. Ook zorgen gewogen toetsen ervoor dat de overstap naar een echte piano soepel zal verlopen.

Bij het kopen van een piano voor beginners dien je erop te letten dat de piano 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen heeft. Aanslaggevoelige toetsen zijn toetsen die bij een harde aanslag harder klinken en bij een zachte aanslag zachter. Hierdoor kan je dynamiek en gevoel creëren in je pianospel.

Verder raden wij aan om voor bekende merken te kiezen zoals Yamaha, Roland Korg of Casio. Zo weet je zeker dat het qua kwaliteit goed zit. Daarnaast beschikken deze merken over een mooi pianogeluid, goede toetsen en zijn ze zeer gebruiksvriendelijk. Een digitale piano die mooi klinkt en fijn speelt zal ervoor zorgdragen dat je meer piano gaat spelen waardoor je meer vooruitgang zal boeken.

Het is ook van belang dat je een digitale piano koopt die beschikt over ingebouwde speakers. Zodat je niet nog apart een geluidinstallatie hoeft te kopen. De meeste digitale piano’s hebben gelukkig wel ingebouwde speakers, maar er zijn bijvoorbeeld ook stage piano’s (voor op het podium), synthesizers en midi keyboards (om muziek te produceren) die geen ingebouwde speakers aan boord hebben.

Beginners piano of keyboard

Als je een digitale piano voor een beginner zoekt. Koop dan liever geen keyboard. Een keyboard heeft minder toetsen en beschikt niet over gewogen toetsen. Daarnaast beschikken ook niet alle keyboards over aanslaggevoelige toetsen waardoor een keyboard niet ideaal is om piano te leren spelen. Als je toch piano wil leren spelen op een keyboard koop dan een keyboard met minimaal 61 toetsen. Bekijk de beste keyboard piano’s.

Het is ook belangrijk dat je op een volwaardige en goede beginners piano begint om piano spelen te stimuleren. Als beginner wil je uiteraard niet gelijk een al te dure digitale piano kopen met allerlei toeters en bellen. Hoe realistischer en mooier de digitale piano klinkt des te meer voldoening je eruit zal halen. Piano spelen wordt daardoor leuker en de kans dat je verder gaat met piano spelen wordt een stuk groter. Bespaar daarom niet op kwaliteit en geluid.

Wat is een digitale piano

Een digitale piano is een compact digitaal toets instrument dat de spelerservaring en klank van een akoestische (echte) piano nabootst. Op een digitale piano heb je dus het gevoel dat je op een echte piano aan het spelen bent. Dit komt doordat een digitale piano beschikt over gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Gewogen toetsen zorgen voor weerstand in de toetsen.

Het geluid van een digitale piano komt meestal tot stand door middel van complexe geluidsopnames in speciale studio’s. Dit wordt ook wel sampling genoemd. Bij sampling worden er opnames gemaakt van de beste concertvleugels. Vervolgens worden deze opnames in een digitale piano gebouwd waardoor de digitale piano klinkt als een concertvleugel.

Voordelen digitale piano

Een digitale piano wordt vaak gekocht als alternatief voor een akoestische piano. Dat komt mede door de vele voordelen van een digitale piano. Een digitale piano hoeft nooit gestemd te worden, is makkelijk verplaatsbaar en je kan een koptelefoon aansluiten. Een koptelefoon is prettig als je in alle rust wil oefenen en geen geluidoverlast wil veroorzaken.

Het is vrij makkelijk om een digitale piano aan te sluiten op een computer waardoor je een digitale piano ook kan gebruiken als midi keyboard. Een digitale piano is vaak ook leuk omdat er meer mogelijkheden zijn qua geluiden. Zo zitten er bijvoorbeeld ook elektrische piano’s, orgels, strings en andere geluiden in een digitale piano. Dit is erg prettig voor de afwisseling. Ook kan je met de meeste digitale piano’s je pianospel opnemen en weer terugluisteren. Liever een keyboard kopen? Bekijk dan de top 5 beginners keyboards.

Kruisstandaard vs houten meubelonderstel

Wanneer je een beginners piano koopt, dien je ook een onderstel voor de piano aan te schaffen. De piano moet tenslotte wel ergens op liggen. Op een eettafel of bureau ligt de digitale piano namelijk te hoog. Bij het kiezen van een onderstel heb je over het algemeen twee keuzes. Je kan kiezen voor een metalen kruisstandaard met kruispoten of kiezen voor een bijhorend houten meubelonderstel.

Piano standaard

De voordelen van een kruisstandaard (ook wel een keyboard standaard genoemd) zijn dat je een kruisstandaard in hoogte kan verstellen, makkelijk kan vervoeren en betaalbaar is. De nadelen zijn dat een kruisstandaard wiebelig kan zijn omdat de digitale piano er los op ligt. Daarnaast oogt het minder mooi als de digitale piano bijvoorbeeld in de woonkamer staat. Ook kan het zijn dat je met je knieën tegen het kruis aan komt. 

Digitale piano onderstel

Een bijpassend houten meubel onderstel is voor de meeste digitale piano’s los verkrijgbaar. De voordelen zijn dat de digitale piano zeer stabiel staat, vastgeschroefd is en het staat mooi bij het interieur. Daarnaast heb je ook voldoende beenruimte. De nadelen zijn dat een houten meubelonderstel minder makkelijk vervoerbaar is en dat de aanschafprijs hoger ligt ten opzichte van een kruisstandaard.

Wist je dat het ook mogelijk is om een digitale piano te huren?

Bekijk alle huur piano’s en keyboards

Naast een onderstel voor je digitale piano is het ook belangrijk dat je stabiel zit. Koop daarom bij voorkeur een in hoogte verstelbare pianokruk. Zodat je lekker lang comfortabel piano kan spelen. Lees ook onze review van de Yamaha P145 die bekend staat als één van de beste piano voor beginners.