Wat zijn gewogen toetsen

Gewogen toetsen zijn verzwaarde toetsen. De toetsen voelen bij het indrukken zwaarder aan. Je voelt net als bij een echte piano tegendruk. Deze tegendruk/weerstand komt bij een echte piano doordat de hamerkoppen, die met de toetsen zijn verbonden, tegen de snaren aanslaan door het indrukken van een toets.

Gewogen toetsen vind je alleen op akoestische (echte) piano’s en digitale piano’s. Bekijk de beste digitale piano’s voor beginners met gewogen toetsen.

Gewogen toetsen

De tegendruk gaat van links zwaar naar rechts minder zwaar tot licht. Dit komt doordat de hamerkoppen van de piano ook van groot naar klein gaan. De grote van de hamerkop die door een toets in te drukken tegen de snaren slaat bepaald de hoeveelheid tegendruk. Gewogen en aanslaggevoelige toetsen zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van de juiste techniek in je vingers als je piano wil leren spelen. Omdat een gewogen klavier hetzelfde speelt als een echte piano zal de overstap naar een akoestische piano ook soepel verlopen. Bekijk de beste digitale piano’s voor beginners met gewogen toetsen.

Semi gewogen toetsen keyboard

Semi-gewogen toetsen zijn toetsen die lijken op die van een (digitale) piano. De toetsen hebben dezelfde uitstraling en vorm als de toetsen op een digitale piano. Toch zijn het geen echte gewogen toetsen. Ze hebben over het volledige keyboard dezelfde tegendruk en weerstand en voelen even licht aan als een normaal keyboard. Bij een keyboard praten we daarom over verlichte toetsen.

Semi-gewogen toetsen worden niet aangeraden als je piano wil gaan spelen. Maar is wel een prima alternatief als er geen andere mogelijkheden zijn. Bekijk ook de keyboard piano top 5 als je piano wil gaan spelen op een keyboard.