Midi keyboard top 5

Midi keyboard

Overweeg je een midi keyboard te kopen? Vergelijk en koop de beste midi keyboards met KeyboardKopen.nl. Lees handige tips waar je op moet letten en bekijk de top 5 populairste midi keyboards.

Het kopen van een midi keyboard kan best een uitdaging zijn gezien het grote aanbod van midi keyboards. Vooral als beginner kan het aankoop proces lastig zijn. Om het wat overzichtelijker te maken hebben wij een top 5 samengesteld van de beste en meest verkochte midi keyboards.

midi keyboard

Wat is een midi keyboard

Een midi keyboard is een digitaal toetsinstrument dat midi data (oftewel noten) naar je computer stuurt. Deze noten zijn gekoppeld aan een geselecteerd digitaal instrument/geluid dat wordt aangestuurd door software (daw programma) op je computer. De midi data wordt naar je computer verstuurt door het indrukken van de toetsen op het midi keyboard. Een midi keyboard wordt ook wel eens verward met een gewoon keyboard of synthesizer.

Midi is een afkorting en staat voor Musical Instrument Digital Interface. Een midi keyboard wordt altijd aangesloten op een computer en wordt veel gebruikt bij het produceren van muziek. Bijvoorbeeld voor in een (thuis) studio.

Een midi keyboard kan op zichzelf geen geluiden of noten produceren. Het is als het ware een communicatie instrument die de ingedrukte toetsen omzet naar digitale noten op je computer.

Het is ook mogelijk om een keyboard of een digitale piano als midi keyboard te gebruiken. Check wel of er een midi of usb aansluiting op je keyboard of digitale piano zit.

Bij de selectie midi keyboards is rekening gehouden met de volgende punten. Prijs onder de € 150,-, minimaal 25 toetsen en usb aansluiting.

Midi keyboard kopen top 5

1. Native Instruments M32 Komplete Kontrol USB/Midi 32 toetsen v.a. € 113,-
Meer informatie

Native instruments komplete kontrol keyboard

2. Nektar LX49+ Impact USB/Midi keyboard 49 toetsen v.a. € 143,-
Meer informatie

Midi keyboard kopen Nektar

3. M-Audi Axiom Air Mini 32 toetsen USB/Midi keyboard v.a. € 64,-
Meer informatie

M-Audio Axiom AIR keyboards

4. Alesis Q49 USB/Midi Keyboard 49 toetsen v.a. € 69,-
Meer informatie

Alesis Q49 keyboard

5. Nektar Impact GX61 USB/Midi keyboard 61 toetsen v.a. € 88,-
Meer informatie

Nektar Impact GX61 Keyboard

Meer keyboards en prijzen vergelijken? Klik hier

Aantal toetsen

Het aantal toetsen op een midi keyboard is erg belangrijk. Het bepaald namelijk je bereik en de uiteindelijke grote van je midi keyboard.

De meeste midi keyboards beginnen bij 25 toetsen en dat aantal kan oplopen tot 88 toetsen, wat hetzelfde aantal is als op een echt piano. Hier geldt in principe de regel hoe meer toetsen hoe beter.

Hoeveel toetsen je midi keyboard uiteindelijk heeft is afhankelijk waarvoor je het gaat gebruiken. De meeste mensen die kiezen voor een variant met 25 toetsen vinden draagbaarheid erg belangrijk om het onderweg (bijvoorbeeld in de trein of park) te kunnen gebruiken. In de meeste studio’s waar het midi keyboard een vaste plek heeft zien we midi keyboards met minimaal 49, 61, 76 of 88 toetsen.

midi keyboard kopen

Verschil in toetsen

Los van het aantal toetsen is er ook verschil in het soort toetsen op een midi keyboard. Er zijn doorgaans twee varianten. Full-size toetsen en mini-toetsen.

Full-size toetsen staan voor volledige grote toetsen net als een keyboard of digitale piano. Mini-toetsen staan voor kleinere toetsen. Deze toetsen zijn wat smaller. Dit kan prettig zijn omdat daardoor het midi keyboard compacter is.

De meest gekozen midi keyboards zijn de full-size toetsen omdat deze toch makkelijker te bespelen is en de kans minder groot is dat je per ongeluk meerdere toetsen tegelijk indrukt. Als je wat dikkere vingers hebt dan raden wij sowieso de full-size toetsen aan.

Voordelen midi keyboard

Een midi keyboard is doorgaans een compact en draagbaar apparaat. Eenmaal aangesloten op een computer zijn de mogelijkheden eindeloos.

De vanaf prijs is ook erg gunstig. Je hebt al een 25 toets midi keyboard vanaf € 49,-. Dit zorgt ervoor dat het heel laagdrempelig is om te kijken of je aanleg hebt om muziek te produceren en of dat producen een leuke nieuwe hobby kan worden.

Los van de ontelbaar veel verschillende geluiden die je kan koppelen aan je midi keyboard zitten er op sommige midi keyboards ook drum pads waar je mee kan drummen. Dit kan handig zijn om veel gebruikte geluiden van je drumkit aan je pads te koppelen.

Goede merken van midi keyboards

Bij het kopen van een midi keyboard is het belangrijk dat je wel degelijke kwaliteit in huis haalt voor de lange termijn. Koop daarom een midi keyboard van gerenommeerde merken.

Een aantal goede merken waarvan je van te voren weet dat het van hoogwaardige kwaliteit is zijn onder andere merken als: Native Instruments, Nektar, Studiologic, Alesis, Akai, Novation, Arturia en M-audio. Bekijk ook de beste yamaha keyboards kopen top 5.