Beste keyboards voor beginners

Overweeg je een beginners keyboard te kopen? Bekijk de beste keyboards voor beginners en ga goed van start met keyboard spelen. Lees ook handige tips waar je rekening mee dient te houden voordat je een beginners keyboard aanschaft.

Vandaag de dag zijn er veel verschillende keyboards voor beginners te koop. Daarom hebben wij een top 5 beste keyboards voor beginners gemaakt. Zo heb je overzichtelijk de beste en meest gekozen beginner keyboards op een rij.

Beginners keyboard top 5

Bij de selectie beginner keyboards hebben wij rekening gehouden met de volgende punten. Prijs onder de € 300,-, minimaal 61 aanslaggevoelige toetsen, interne speakers en les functies om direct te kunnen starten met lessen.

1. Yamaha PSR e463 61 toetsen
Meer informatie

Beginners keyboard

2. Casio LK-S250 61 verlichte toetsen
Meer informatie

Casio-LK-265 keyboard

3. Medeli M361 61 toetsen
Meer informatie

Medeli M361 keyboard

4. Casio LK 280 61 toetsen
Meer informatie

casio lk 280 keyboard

5. Yamaha PSR e363 61 toetsen
Meer informatie

goedkoop keyboard

Meer keyboards en prijzen vergelijken? Klik hier

Waar moet een beginners keyboard aan voldoen

Als je een beginners keyboard wilt gaan kopen dan is het verstandig om voor een keyboard te kiezen die beschikt over minimaal 61 aanslaggevoelige toetsen. Dit is bij vrijwel alle muziekscholen een minimum eis om keyboard- of pianoles te kunnen nemen.

Daarnaast is het advies om voor een keyboard van een bekend merk te kiezen. Bijvoorbeeld Yamaha, Roland, Casio of Korg. Keyboards van deze merken staan al jaren bekend om hun solide kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en goede klanken. Een kwalitatief goed keyboard die fijn in gebruik is en mooi klinkt zal je extra stimuleren om vaak keyboard of piano spelen.

Let er ook op dat het keyboard ingebouwde speakers aan boord heeft. De meeste keyboards beschikken gelukkig wel over interne speakers. Maar er zijn bijvoorbeeld ook midi keyboards en synthesizers waar geen interne speakers in zitten. Dit zijn dan ook keyboards die in studio’s worden gebruikt voor het produceren van muziek.

Er zijn ook keyboards met ingebouwde les functies. Dit is geen vereiste maar wel erg handig zodat je direct kan starten met lessen. Het is naast de ingebouwde les functies wel aan te bevelen om bij een muziekschool les te nemen. Een lesfunctie vervangt niet een muziekleraar die je corrigeert als iets niet juist gaat.

Aantal toetsen voor beginner

Het aantal toetsen op een beginners keyboard is van groot belang. De voorkeur heeft minimaal 61 toetsen of meer. Mocht je toch voor een keyboard met minder toetsen kiezen houdt er dan rekening mee dat je veel muziekstukken niet kan spelen omdat je niet uitkomt met het aantal toetsen.

Koop dus bij voorkeur een keyboard met 61 toetsen zodat je niet op korte termijn vastloopt waardoor je later alsnog een keyboard moet kopen met meer toetsen.

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zorgen voor dynamiek en gevoel bij het bespelen van een keyboard. Door aanslaggevoelige toetsen kan je zelf bepalen hoe luid een toon is door middel van het indrukken van de toetsen. Hoe harder een toets wordt ingedrukt des te harder zal de toon klinken.

Een keyboard die niet beschikt over aanslaggevoelige toetsen is een keyboard waarbij je geen gevoel en dynamiek kan creëren in je muziek. Ongeacht hoe hard of hoe zacht je een toets indrukt. De toon zal dan ten alle tijden hetzelfde klinken. Hierdoor zal je als beginner minder voldoening halen uit keyboard spelen waardoor de kans dat je er uiteindelijk mee stopt groter is.

Heb je een pedaal nodig bij een keyboard voor beginners

Een pedaal bij een keyboard is minder belangrijk dan bij een digitale piano. Een sustain voetpedaal dient om de piano noten (klanken) vast te houden zodat je de muziek kan binden en het mooi in elkaar overloopt. De praktijk leert dat je als beginner de eerste 3 tot 6 maanden weinig tot geen voetpedaal gebruikt.

Sustain pedaal

Als je uiteindelijk van plan bent om piano te gaan spelen dan is het zeker aan te raden om gelijk een sustain voetpedaal tot je beschikking te hebben. Zodat je direct al kan wennen aan de functie en het gebruik van een pedaal. Bij de meeste keyboards wordt geen pedaal meegeleverd. Dus die kan je indien nodig nog na bestellen maar voor een keyboard is het niet per se nodig. Bij de aankoop van een digitale wordt vrijwel altijd een pedaal meegeleverd.

Heb je een standaard en pianokruk nodig

Een stevig standaard is een vereiste bij de aanschaf van een keyboard. Een eettafel of een bureau zijn helaas te hoog om je keyboard op te leggen. Koop daarom een in hoogte verstelbaar keyboard standaard. Deze zijn speciaal gemaakt om als keyboard onderstel te dienen.

Als je een goed stabiel standaard koopt kan dat op de lange termijn klachten voorkomen. Een juiste speelhoogte is erg belangrijk om ontspannen en comfortabel keyboard te kunnen spelen. Speel je niet op een correcte hoogte dan bestaat de kans dat je vroeg of laat fysieke klachten krijgt.

Naast een standaard voor je keyboard raden wij ook aan om bij voorkeur een in hoogte verstelbare keyboard/pianokruk aan te schaffen. Ook hierbij geldt dat een eettafel stoel meestal te laag is en een bureaustoel te wiebelig is. Het kopen van een stabiele pianobank zorgt voor meer comfort waardoor je langer en vaker keyboard kan spelen.

Samenvattend

Let bij het kopen van een keyboard voor beginners op aanslaggevoelige toetsen. Minimaal 61 toetsen en een keyboard met les functies en interne speakers. Koop bij voorkeur een bekend merk. Een sustain voetpedaal is niet per se nodig bij een keyboard. Een standaard voor je keyboard en een pianokruk zijn zeker wel aan te bevelen.

Bij twijfel raden we aan om eerst naar een keyboardwinkel te gaan. Daar kan je op je gemak verschillende keyboards testen voordat je overgaat tot een aankoop. Let bij het testen van een beginners keyboard op bovenstaande punten. Bekijk ook de goedkope keyboard top 5 en de kinder keyboard top 5. Ga naar muziekonderwijs.nl voor het vinden van een geschikte docent voor je piano- en keyboardlessen.