Beste keyboard voor beginners

Overweeg je een beginners keyboard te kopen? Bekijk de beste keyboards voor beginners en ga goed van start met keyboard spelen. Lees ook handige tips waar je rekening mee dient te houden voordat je een beginners keyboard aanschaft.

Beginners keyboard top 5

1. Yamaha PSR-e473 keyboard 61 toetsen
Bekijk beste prijs

Beginners keyboard

2. Yamaha PSR e373 keyboard 61 toetsen
Bekijk beste prijs

keyboard voor beginners

3. Yamaha PSR-EW310 keyboard 76 toetsen
Bekijk beste prijs

PSR-EW310

4.Yamaha EZ-300 keyboard 61 toetsen
Bekijk beste prijs

Keyboard

5. Medeli M361 61 toetsen
Bekijk beste prijs

Medeli M361 keyboard

Meer keyboards en prijzen vergelijken

Vandaag de dag zijn er veel verschillende keyboards voor beginners te koop. Daarom hebben wij een top 5 beste keyboards voor beginners samengesteld. Zo heb je overzichtelijk de beste en meest gekozen beginner keyboards op een rij. Ben je eigenlijk op zoek naar een digitale piano? Ga dan naar de beste digitale piano voor beginners.

Bij de selectie beginner keyboards hebben wij rekening gehouden met de volgende punten. Een betaalbare prijs, minimaal 61 aanslaggevoelige toetsen, interne speakers en ingebouwde les functies om direct te kunnen starten met lessen.

Wist je dat het ook mogelijk is om een keyboard te huren?

Bekijk alle huur piano’s en keyboards

Waar moet een beginners keyboard aan voldoen

Als je een beginners keyboard wil gaan kopen dan is het verstandig om voor een keyboard te kiezen die beschikt over minimaal 61 aanslaggevoelige toetsen. Dit is bij vrijwel alle muziekscholen een minimum eis om keyboard- of pianoles te kunnen nemen.

Daarnaast is het advies om voor een keyboard van een bekend merk te kiezen. Bijvoorbeeld Yamaha, Roland, Casio of Korg. Keyboards van deze merken staan al jaren bekend om hun solide kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en goede klanken. Een kwalitatief goed keyboard die fijn in gebruik is en mooi klinkt zal je extra stimuleren om vaak keyboard of piano te spelen.

Let er ook op dat het keyboard ingebouwde speakers heeft. De meeste keyboards beschikken gelukkig wel over interne speakers. Maar er zijn bijvoorbeeld ook midi keyboards en synthesizers waar geen interne speakers in zitten. Dit zijn dan ook keyboards die met name in studio’s worden gebruikt voor het produceren van muziek.

Er zijn ook keyboards met ingebouwde les functies om noten en akkoorden te leren spelen. Dit is geen vereiste maar wel handig zodat je direct kan starten met lessen.

Betaalbaar piano/keyboard leren spelen?

Bekijk piano/keyboard cursus aanbieding

Aantal toetsen voor beginner

Het aantal toetsen op een beginners keyboard is van groot belang. De voorkeur heeft minimaal 61 toetsen of meer. Mocht je toch voor een keyboard met minder toetsen kiezen houdt er dan rekening mee dat je veel muziekstukken niet kan spelen omdat je niet uitkomt met het aantal toetsen.

Koop dus bij voorkeur een keyboard met 61 toetsen zodat je niet op korte termijn vastloopt waardoor je alsnog een keyboard moet kopen met meer toetsen.

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zorgen voor dynamiek en variatie bij het bespelen van een keyboard. Door aanslaggevoelige toetsen kan je zelf bepalen hoe luid een toon is door middel van het indrukken van de toetsen. Hoe harder een toets wordt ingedrukt des te harder zal de toon klinken. Hierdoor leg je gevoel en emotie in je spel.

Een keyboard die niet beschikt over aanslaggevoelige toetsen is een keyboard waarbij je geen gevoel en dynamiek kan creƫren in je muziek. Ongeacht hoe hard of hoe zacht je een toets indrukt. De toon zal dan ten alle tijden hetzelfde klinken. Hierdoor zal je als beginner minder voldoening halen uit keyboard spelen waardoor de kans dat je er uiteindelijk mee stopt groter is.

Heb je een pedaal nodig bij een keyboard voor beginners

Een pedaal bij een keyboard is minder belangrijk dan bij een digitale piano. Een sustain voetpedaal dient om de piano noten (klanken) vast te houden zodat je de muziek kan binden en het mooi in elkaar overloopt. De praktijk leert dat je als beginner de eerste 3 tot 6 maanden weinig tot geen voetpedaal gebruikt.

Sustain pedaal

Als je uiteindelijk van plan bent om piano te gaan spelen dan is het zeker aan te raden om gelijk een sustain pedaal tot je beschikking te hebben. Zodat je direct al kan wennen aan de functie en het gebruik van een pedaal. Bij de meeste keyboards wordt geen pedaal meegeleverd. Dus die kan je indien nodig nog nabestellen, maar voor een keyboard is een pedaal dus niet per se nodig. Als je een digitale piano gaat kopen wordt er vrijwel altijd een pedaal meegeleverd.

Heb je een standaard, pianokruk en hoofdtelefoon nodig

Een stevig standaard is een vereiste bij de aanschaf van een keyboard. Een eettafel of een bureau zijn helaas te hoog om je keyboard op te leggen. Koop daarom een in hoogte verstelbaar keyboard standaard. Deze zijn speciaal gemaakt om als keyboard onderstel te dienen.

Als je een goed stabiel standaard koopt kan dat op de lange termijn klachten voorkomen. Een juiste speelhoogte is erg belangrijk om ontspannen en comfortabel keyboard te kunnen spelen. Speel je niet op een correcte hoogte dan bestaat de kans dat je vroeg of laat fysieke klachten krijgt.

Naast een standaard voor je keyboard raden wij ook aan om bij voorkeur een in hoogte verstelbare keyboard/pianokruk aan te schaffen. Ook hierbij geldt dat een eettafel stoel meestal te laag is en een bureaustoel te wiebelig is. Het kopen van een stabiele pianobank zorgt voor meer comfort waardoor je langer en vaker keyboard kan spelen.

Een hoofdtelefoon is ook absoluut aan te raden voor een beginner. Met een hoofdtelefoon kan je in alle rust oefenen. Als je het keyboard spelen nog niet beheerst dan vinden veel leerlingen het niet altijd fijn als iedereen in huis mee kan luisteren. Ook is het natuurlijk prettig dat er geen geluidoverlast is voor je huisgenoten en buren. Daarnaast kan je met een hoofdtelefoon ook in de latere uurtjes nog lekker keyboard spelen.

Is het verstandig om les te nemen

Er zitten veel functies op een beginners keyboard. Waaronder soms ook lesfuncties om noten en akkoorden te leren spelen. Toch raden we aan om ook lessen te nemen. Dat kan tegenwoordig zowel bij een fysieke muziekschool als online muziekles. Door muzieklessen leer je gelijk op de juiste manier keyboard- of piano spelen. Zo voorkom je dat je iets verkeert aanleert wat later weer lastig is af te leren.

Het voordeel van online lessen is dat je op ieder moment van de dag kan lessen en je hoeft de deur niet uit. Daarnaast zijn online lessen goedkoper.

De nadelen van online lessen is dat je wel meer discipline nodig hebt en dat je niet gecorrigeerd wordt als er iets niet goed gaat.

De voordelen van fysiek les bij een muziekschool is dat je gecorrigeerd wordt als er iets niet goed gaat en je hebt een stok achter de deur dat je moet oefenen. Ook leer je om op te treden voor publiek wat vanuit een muziekschool jaarlijks georganiseerd wordt.

De nadelen van een muziekschool kunnen zijn dat je op vaste tijden de deur uit moet en dat het iets duurder is. De keuze hoe je gaat lessen is vrij. Het verschilt per persoon, situatie en huishouden wat het beste bij je past.

Samenvattend

Let bij het kopen van een keyboard voor beginners op aanslaggevoelige toetsen. Minimaal 61 toetsen en een keyboard met les functies en interne speakers. Koop bij voorkeur een bekend merk. Een sustain voetpedaal is niet per se nodig bij een keyboard. Een standaard voor je keyboard, pianokruk en hoofdtelefoon zijn zeker aan te bevelen.

Bij twijfel raden we aan om eerst naar een keyboardwinkel te gaan. Daar kan je op je gemak verschillende keyboards testen voordat je overgaat tot een aankoop. Let bij het testen van een beginners keyboard op bovenstaande punten. Bekijk ook de goedkope keyboard top 5 en de kinder keyboard top 5. Ga naar muziekonderwijs.nl voor het vinden van een geschikte docent voor je piano- en keyboardlessen.