Roland FP30 review

Wil je de Roland FP30 gaan kopen? Lees eerst onze review voordat je overgaat tot de aankoop. De Roland FP-30 is de opvolger van de Roland FP20 en is de grotere broer van de Roland Fp10.

Eerste indruk Roland FP30

De Roland FP30 is een compacte en relatief lichte digitale piano met een gewicht van 14 kg. Hierdoor is de piano met gemak te transporteren en neemt hij in de huiskamer weinig ruimte in beslag. Met het los verkrijgbare houten meubelonderstel met drie pedalen gaat de piano mooi op in het interieur. De piano speelt fijn en heeft een mooie volle typische Roland klank.

De Roland FP30 beschikt over 35 verschillende klanken en 8 drumritmes. Van de 35 klanken zijn 6 klanken pianoklanken en 7 elektrische piano. De overige klanken zijn onder andere strings en klavecimbels. Ook beschikt de digitale piano over een eenvoudige opname functie om je pianospel op te kunnen nemen.

Er zitten ook zeer handige lesfuncties en een metronoom in de piano verwerkt waardoor het een perfecte beginners piano is.

Roland FP30 kopen?

Bekijk de beste aanbieding

Roland FP30 review

De Roland FP 30 uitpakken

De FP-30 wordt standaard geleverd met een lessenaar, adapter, sustain voetpedaal en een handleiding. De handleiding is in het begin wel van belang aangezien veel functies van de piano in de toetsen verwerkt zitten.

De bijgeleverde lessenaar voelt solide aan en is prima om je bladmuziek of een ipad op te laten rusten. Het sustain voetpedaal voelt wel wat klein en licht aan en gaat in de praktijk dan ook vrij snel aan de wandel omdat hij nogal licht is. Je kan het pedaal eventueel vastplakken met dubbelzijdig plakband of je kan het pedaal altijd nog vervangen voor een betere variant. Of breid de piano uit met een houten onderstel en drie pedalen.

Geluid en toetsen

De Roland FP 30 beschikt over het PHA-4 standard keyboard klavier met escapement en ivory feel. De 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen voelen prettig en realistisch aan. In de bas regio spelen de toetsen zwaarder net als bij een echte piano.

Alle functies en mogelijkheden zijn relatief makkelijk te vinden via de knoppen op de digitale piano. Er zitten veel functies in de toetsen verwerkt wat wel even wennen is. Maar dat is zeker niet onprettig. Je dient dus een toets in te drukken om een specifieke functie in te schakelen. Dat went eigenlijk vrij snel en is een prima bediening. Daarnaast zijn de meest belangrijke functies wel te vinden middels de knoppen op de piano.

De 2 x 12 watt ingebouwde speakers zijn voldoende voor gebruik in een woonkamer of andere kamer en geven de kenmerkende SuperNATURAL klank mooi weer.

Aansluitingen

Op de Roland FP-30 zitten diverse handige aansluitingen. Zo vind je een dubbele koptelefoon aansluiting aan de voorzijde. Dat is wel zo prettig voor huisgenoten en de buren. Vooral als je net gaat beginnen met piano spelen is het fijn om in alle rust te kunnen oefenen zonder dat het hele huis meeluistert.

Verder vinden we aan de achterzijde van de digitale piano een sustain pedaal aansluiting. Naast het pedaal zit een midi-aansluiting en een usb ingang. Met de usb of midi kan je de digitale piano aansluiten op een computer en kan je de piano ook gebruiken als een midi keyboard.

Een mooie functie van de Fp30 is dat deze een bluetooth connectie heeft waardoor je de piano via je smartphone of tablet kan bedienen. Zo kan je de piano verbinden bijvoorbeeld verbinden met de app GarageBand.

Bekijk hier de beste aanbieding

Conclusie

De prijs/kwaliteit verhouding is dik in orde. Je krijgt echt een hoop waarde en functies voor je geld. Een beginner zal langere tijd voldoende plezier en uitdaging in huis halen met deze digitale piano. Dus als je overweegt een digitale piano of keyboard te kopen is het zeker verstandig om de Roland FP30 mee te nemen in het selectieproces. Bekijk ook de Yamaha P45 review of de Roland FP10 review. Dit is een goedkoper alternatief.

Sound demo Roland FP-30